Igår var vi på Ekehagens forntidsby som ligger i ett vackert ekskogsområde utmed Ätran, ca 2 mil söder om Falköping. Där fanns rekonstruktioner av förhistoriska boplatser och de visade hur människan levde under forntiden.

Dagen började med en äventyrsvandring där vi fick följa med Gnid, en vanlig flicka i Stenåldern. Hon hade varit ute och jagat, då hon tappade sin fina docka Flisa. Vi fick följa med och leta efter dockan. Vi började med att gå och hämta älgört som vi skulle ge till schamanen. Men vi stannade till hos en tjej, som jag inte kommer ihåg vad hon hette, hon försökte fånga fisk.

Efter det gick vi vidare till Schamanen, som var någon slags medicinman som bland annat kunde sia in i framtiden.

Vi sjöng en sång: Vi har varit ute och jaga, vi har varit på jakt… och sedan frågade Gnid om Schamanen hade sett Flisa, och han hade minsann sett att Pälsa hade Flisa. 

2015-07-08 12.22.39

Vi gick vidare till Pälsas boplats. Där hittade vi inte Pälsa men vi hittade bast och tillsammans med magiska benknotor (som vi fick av Schamanen som tack för älgörten) och skinnet vi fick när vi jagade så kan vi göra en ny Flisa.

Vi gick tillbaka till Schamanen, det var några barn som sett Flisa hos Schamanen. Han hade Flisa så Gnid fick tillbaka henne. Vi hittade också Pälsa och efter att vi flyttat en stor sten skulle vi få göra egna dockor.

2015-07-08 12.46.00
2015-07-08 12.50.35
2015-07-09 12.03.49

Efter det fick vi göra dockor. Det var enkelt och här är resultaten:

Efter lunchen gick vi på Forntidens spår och kollade in de olika åldrarna: Jägarstenåldern, Bondestenåldern, Bronsåldern och Järnåldern. Intressant och det fanns grisar, vildsvin, kossor och får. Vi hittade olika fällor och snaror samt både boplatser och stall.

Barnen gjorde halsband och sköt pil.

2015-07-08 14.51.20

Ja, jag och Isac testade bågskyttet också! Han var lite inte så stark så hans pilar kom inte fram MEN han hade bättre teknik än några tonårstjejer som sköt innan oss. Jag träffade 3 av 6 pilar, yipee!

Ni kan läsa mer om Ekehagens forntidsby här

På vägen hem stannade vi på Basta kvarn och åt glass. Jag åt min favorit, en blåbär- och en saltlakrits-kula.

Vi hade jättetur med vädret. Det öste ned precis när vi kom till Ekehagen men sedan sprack det upp och vi hade solsken hela dagen.

Nu ska jag laga lunch! Tjingeling!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg

Monster Cupcakes

Så här blev de. Inez bestämde att de skulle bli gröna istället för blå :o) Nu ska vi…

Mörka morgonar…

Jag går ut genom ytterdörren och låser… jag tittar uti mörkret och ryser lite… det är lite kallt,…