Nu har det gått ett par veckor av mina behandlingar. Behandlingsperioden började med 4 ggr av inre strålning. Inre strålning går till så att  jag får ligga på en brits, naken på underkroppen. Doktor Oscar kommer in och för in en stav, likt en massagestav i storlek och form. Sköterskan låser fast staven i ett metallstav så att den inte åker ut. Tydligen vill inte kroppen har främmande föremål intryckta *ler* Först tas en röntgen för att se så att staven sitter rätt. Sedan vrids britsen 45o. Sedan fästs en slang till staven och strålningen kan börja. Jag strålades i 1 min. Sedan är allt klart! Längre tid tar det inte. Det var första veckan. Det var lite deppigt att vara ensam men tiden gick och jag var väldigt trött och sov jättemycket.

Efter inre strålning är det dags för yttre strålning. Vecka 2 började med ett samtal med min ansvariga sköterska, Kristina. Jag fick veta om biverkningar och lite tips om vad jag kunde göra med krånglande mage. Hon berättade också att strålnings-programmet kommer att ändras efter ett tag. Strålningen tog 15 min med på och avklädning. Idag fick jag ett nytt program, plattan som skickar strålningen åkte runt mig samtidigt som den strålade. Två varv. Sedan klart, totalt 10 min. De föregående strålningarna strålades jag i ryggen, sedan från vänster sida och sedan höger. Till sist framifrån. Gick lite snabbare 5 min. Anledningen till att jag strålas mer i ett flöde är att det ska skydda den friska vävnaden mer. Vilket är bra, den enda frisk vävnad jag har är ju min äggstockar, urinblåsan och tarmarna. Och redan nu, efter 9 strålbehandlingar börjar urinträngningarna. Inte så att det gör ont men det känns annorlunda när jag kissar. Magen är orolig men det beror nog också på cytostatikan.

Cytostatikakavaljer
Cytostatikakavaljern som följer mig

Det var strålningen, jag har även fått två behandlingar av cytostatika. Först installerades in Picc-Line, det är en plastkatet som förs in i ett blodkärl i min högra överarm. Denna kommer sitta där tills behandlingen är avslutad. Detta för att slippa bli stucken varje vecka. Själva behandlingen går till så att först får jag en påse på 1½ l koksaltlösning. Jag har inga hjärtproblem så jag får lösningen ganska fort, 1½ h. Sedan är det dags för giftet… Cisplatin, jag tror att det är 2 l, vilket tar 2 h. Sedan får jag en på koksaltlösning. Det tar ca 5½ h med ombyte av förbandet på Picc-Linen. Väldigt drygt. Men jag har med mig sticket och det fanns väldigt många tidningar.

Biverkningarna har varit jobbiga. Hela helgen har jag mått ganska pissigt. Jag talade med min sköterska och igår fick jag ny medicin mot illamåendet. Idag mår jag ganska bra. Jag iofs en jobbig smak i munnen som aldrig försvinner. men det är något jag får ta. Går inte få bort men illamåendet är nästan borta. Skönt. Livet känns så lite bättre nu!

Idag har jag haft finbesök. Svågern med familj kom. Vi åt lunch, jag åt bakpotatis med skagenröra som var sååå god. Sedan när jag kom tillbaka till hotellet hade de lämnat fina blommor och peppande text. De är underbara!

Fina tulpaner
Fina tulpaner

Imorgon kommer en kompis och vi ska fika och gå på stan. Ska också bli roligt! Tack alla, ni vet vem ni är som stöttar mig i denna resan! Här kan du läsa om vad som hänt innan:

2 comments
  1. Följer dig hela tiden Hanna, och vilken kämpe du är. Beundrar dig verkligen, du kommer fixa detta jättebra. Tur du har handarbete och många vänner. Hejar på dig hela tiden Hanna.
    Ewa????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg

Mina 8 st favoritdrycker

Utan inbördes ordning listar jag här mina 8 st favoritdrycker: Mousserande vin, jag älskar det och då gärna…

Livmoderhalscancer, del 1

I december 2013 fick jag diagnosen livmoderhalscancer! Det är något jag har hört om och sett reklam på…