Detta händer med Pyret denna veckan:

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

1 comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg

Vecka 30 (v29+3)

Detta händer med Pyret denna veckan: Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt…

Onsdagsyoga

Mina onsdagskvällar har bytts från onsdagsmys till onsdagsyoga. Det lustiga är dock att vi nu har mys nästan…

Vecka 35 (v34 + 2)

Detta händer med Pyret denna veckan:Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger…

Fredag… at last!

Åhhh, vad jag har längtat efter denna dagen… det ska bli sååå skönt att ta helg idag! Vi…