För några veckor sedan hade jag nöjet att delta i en mousserande vinprovning på Slottsvillan i Huskvarna tillsammans med min kompis. Det var en fantastisk upplevelse, och jag fick faktiskt provningen i present när jag fyllde 50 år förra året, så det kändes extra roligt att vi kunde gå tillsammans.

Vi inledde eftermiddagen med ett glas mousserande vin på uteserveringen, där solen sken och atmosfären var på topp. Det första vinet var en Vybes Processo, och det slank ner snabbare än vi hade tänkt oss! Vår kunnige sommelier, Christian, pratade entusiastiskt om vinet, och jag kände hur förväntningarna steg.

När vi gick in i Slottsvillan presenterade Michaela sig och delade med sig av lite historia om slottet och dess drift. Det fanns även delikata tilltugg som vi fick prova tillsammans med de mousserande vinerna.

En tallrik med tilltugg som serveras till mousserande vin

Glas nummer två bjöd på ren lyx i form av Charles Heidsieck-champagne. Det var utan tvekan det godaste jag någonsin smakat! Christian berättade att Charles Heidsieck grundade sitt champagnehus 1851 och blev känd som “Champagne Charlie” i USA. Han var en av de första att introducera champagne på den amerikanska marknaden och, som en dramatisk vändning, satt han oskyldigt fängslad under det amerikanska inbördeskriget. Trots motgångarna fortsatte han att bygga sitt varumärke, och idag är Charles Heidsieck ett av de mest respekterade namnen inom champagne.

Tredje glaset var ett mousserande vin gjort på Sauvignon Blanc från Gardo & Morris. Det här vinet reflekterar verkligen den friska och livliga karaktären av druvan, med influenser från både Nya Zeeland och Europa. Gardo & Morris, ett familjeägt vinhus med rötter i både Sverige och Nya Zeeland, skapar viner med krispig syra och aromatiska toner. Du kan förvänta dig inslag av citrusfrukter, tropiska nyanser och subtila örter. Men om jag ska vara ärlig var det här vinet inte min favorit.

Fjärde glaset var en Cava, Giró Ribot från Mare, producerad i Penedès-regionen i Spanien. Giró Ribot är kända för sina högkvalitativa cavor, och denna variant tillverkades enligt den traditionella metoden, med en andra jäsning på flaska. Vinet är ofta gjort på druvorna Macabeo, Xarel-lo och Parellada, vilket ger en fräsch och livlig smak.

Fyra vinglas och ett vattenglas placerade på ett bord

Vi avslutade provningen med Alexandre Bonnet Domaine Blanc de Noirs, en champagne gjord helt på Pinot Noir-druvor. Den har en djup och kraftfull karaktär och erbjuder en rik aromprofil med toner av röda frukter som hallon och körsbär, samt inslag av bröd och nötter. Denna champagne var verkligen ett höjdpunkt på provningen!

Fem flaskor med olika mousserande viner uppradade efter vinprovningen
Fem flaskor med olika mousserande viner uppradade efter vinprovningen

Efter drygt två timmar av informativ och njutbar vinprovning tog vi en promenad till Huskvarna centrum och hoppade på bussen till Jönköping. Där avnjöt vi tapas och Sangria på den spanska restaurangen El Gordo. Med en provning som började klockan tre kände vi oss ganska trötta när klockan slog åtta, så som riktiga tanter åkte vi hem till Mullsjö.

En oförglömlig dag fylld av vin, skratt och vänskap! 🍾✨

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg