Idag var det äntligen dags för en efterlängtade Mustangtur! Östergötlandsregionen hade ordnat en fantastisk rutt, och efter att vi nyligen hade kört Uffes bil till Vadstena, var det nu min Mustang som skulle få rulla ut på de vackra vägarna. Vi hade sett fram emot denna Mustangtur och förväntade oss en dag fylld med natursköna landskap och gemenskap med andra Mustangentusiaster.

Samåkning och Förberedelser

Uffe kände sig lite hängig, så jag erbjöd mig att köra till och från turens startpunkt. Han kunde ta över ratten under själva turen, så jag kunde passa på att ta massor av foton – vilket är svårt när man själv kör skrattar. Vi mötte upp några andra Mustangägare på Preem i Huskvarna för att samåka till Lidl i Tranås, där turen skulle börja. Vi blev tre Mustanger från Huskvarna och tog den gamla, kurviga vägen via Lekeryd och Linderås. Vägarna var roliga med många svängar och backar.

Ankomst till Lidl i Tranås

På parkeringen utanför Lidl hade några bilar redan kommit. Totalt skulle vi bli 22 Mustanger och 40 personer – betydligt fler än vad vi brukar vara i Skaraborgsregionen. Klockan tio gav vi oss iväg mot Brostorps gårdsmejeri. Trots den korta sträckan var det mäktigt att se 22 Mustanger på rad. Vi körde inte särskilt fort och jag hade fin sikt både framåt och bakåt från vår position mot slutet av konvojen.

Besök på Brostorps Gårdsmejeri

Vid Brostorps gårdsmejeri parkerade vi på gräset framför huvudbyggnaden. Där fick vi veta mer om gårdsmejeriet, som ägs av Camilla Ydrestam. De tillverkar ostkaka från mjölken från gårdens kor och serverar den med grädde och egenproducerad körsbärssylt. I gårdsbutiken fanns närproducerad ost och ostkaka att köpa. Det bästa med detta gårdsmejeri är att man får äta så mycket ostkaka man vill, och ni som känner mig vet att jag älskar ostkaka! Men efter två stora portioner var jag proppmätt.

Vidare till Veteranklubbens Museum i Österbymo

Nästa stopp var Veteranklubbens museum i Österbymo, ett museum dedikerat till veteranfordon. Museet har en omfattande samling av både vanliga och sällsynta modeller av bilar, motorcyklar och traktorer. Dessutom arrangerar de temautställningar och evenemang för att främja intresset för veteranfordon. En viktig del av verksamheten är restaurering och bevarande av gamla fordon. Museet är även engagerat i utbildning och spridning av teknisk historia.

Upptäckter på Torpöns Färjeläger

Efter att ha strosat runt och tittat på alla fantastiska fordon fortsatte vi till Torpöns färjeläger, som ligger på Torpön i sjön Sommen. Torpön är en populär plats för turister med aktiviteter som fiske, båtturer och vandring. Här finns även campingplats, restaurang och café, vilket gör det till en perfekt plats för en dagsutflykt eller längre vistelse. Vi åt lunch på Torpön; jag valde varmrökt lax med romsås och kokt potatis, medan Uffe åt hamburgare med pommes frites.

Vägen Hem via Stalpet

Mätta och belåtna bestämde vi oss för att köra tillbaka samma väg och göra ett stopp vid Stalpet i Aneby, södra Sveriges högsta vattenfall. Området är naturskönt med en kaffestuga och promenadstigar, perfekt för en trevlig utflykt. Vi stannade för glass och kaffe, vilket var välbehövligt då jag började bli trött. Uffe, som hade sovit på vägen dit, började känna sig allt sämre.

Hemfärd och Cruising i Aneby

På vägen tillbaka till Huskvarna såg vi många bilar och folk längs vägarna – det visade sig vara cruising i Aneby ikväll. Uffe bad mig fälla upp taket på Mustangen då han frös, så vi stannade vid macken innan vi körde ut på E4. När vi passerade Österängen började det regna smått, och vi såg att Jönköping nyligen hade fått en skur.

Avslutning på Dagen

När vi kom hem igen från Mustangturen var vi trötta men också glada och fyllda av härliga minnen från dagen. Tyvärr blir Uffe bara sämre och sämre. Han hade en frossattack precis innanför dörren. Undrar hur detta ska sluta… Vi ska ju åka till Sundsvall på torsdag.

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg