Mina favoriter på julbordet

Vi firar julafton vartannat år hemma hos oss och vartannat år hos svärpäronen. I år är det dags för oss att ha julen. Vårt julbord är en mix av tradition och nya influenser, och det är alltid lika spännande att planera.

Klassiska favoriter

Vi har alltid med traditionsenlig mat på julbordet – köttbullar, prinskorv och Hansson (eller Jansson utan ansjovis som vi kallar det). Där finns också sill och lax med alla goda tillbehör som hör till. Dessa rätter är något som hela familjen ser fram emot, och det finns alltid något för alla.

Fräscha inslag

Eftersom julmaten ofta är ganska tung brukar jag göra en fräsch sallad som bryter av. Den libanesiska blomkålssalladen som vi fick på julfesten med jobbet på Bogösunds hotell är ett perfekt exempel – syrlig, krispig och full av smaker. Den ska vi testa i år, och jag ser fram emot att ha den som en frisk kontrast till de saltare rätterna.

Recept på libanesisk blomkålssallad

Vill du också prova? Här är ett enkelt recept:

Ingredienser:

  • 1 medelstor blomkål
  • 1 dl granatäppelkärnor
  • 0,5 dl rostade valnötter
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk sumak (kan uteslutas om det är svårt att hitta)
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

  1. Skär blomkålen i små buketter och blanchera dem i kokande vatten i 2-3 minuter. De ska fortfarande vara lite krispiga.
  2. Låt blomkålen svalna och blanda sedan med granatäppelkärnor och valnötter.
  3. Vispa ihop olivolja, citronsaft, sumak, salt och peppar till en dressing.
  4. Häll dressingen över salladen och blanda försiktigt.
  5. Servera direkt eller låt den stå en stund i kylskåp för att smakerna ska gå ihop.

Inspiration från andra kök

Min chef delade nyligen med sig av sin familjs tradition att lägga till italienska inslag på julbordet, som goda ostar och oliver. Detta tilltalade mig verkligen, och jag funderar på att inkludera något liknande i år. Tänk er en bricka med krämig gorgonzola, lagrad parmesan och möra oliver – en liten smakresa mitt i all julmat.

Personliga favoriter

Själv ser jag mest fram emot sill och lax, som alltid är stjärnorna på mitt tallrik. Och ostkaka! Jag älskar ostkaka – den måste serveras med grädde och sylt, precis som det ska vara. Det är en smak av barndom och trygghet för mig.

En annan favorit på julbordet är Brysselkål med extra allt, ett recept jag hittade hos Fanny Lindkvist. Det är en rätt som verkligen lever upp till sitt namn och kombinerar den milda smaken av brysselkål med krispigt bacon och läcker parmesan. Du hittar receptet på hennes blogg!

Vad har du på ditt julbord? Har du några oväntade inslag eller familjerecept som alltid måste vara med? Dela gärna dina favoriter i kommentarerna!

Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra inlägg