port.4 port.
Förber. tid0 min
Tillagn. tid20 min
Totaltid20 min
Ingredienser
- 2 msk olivolja eller matolja
- 1 klyfta vitlök
- 1 gul lök
- 3 dl röda linser, okokta och torkade
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1/2 dl tomatpuré
- ca 1,2 liter vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- timjan
- Till servering: creme fraiche eller Oalty Fraiche (vegan) samt gott bröd
Gör så här
- 1
Skala och hacka lök och pressa vitlök i en kastrull eller gryta med tjock botten.
- 2
Fräs lök och vitlök i oljan.
- 3
Lägg i linser. Rör om och fräs i någon minut.
- 4
Tillsätt tomatpuré, paprika, salt, peppar.
- 5
Tillsätt vatten och buljongtärning. Koka gärna upp vatten i en tekokare så går det snabbare.
- 6
Koka linssoppan i 15 minuter. Rör då och då. Blir soppan för tjock så är det bara att spä med mer vatten till önskad tjocklek.
- 7
Smaka av så att linserna är mjuka. Smaka av med timjan och salt samt peppar.
- 8
Servera linssoppan med en klick creme fraiche eller Oatly Fraiche. Ett gott bröd med hummus passar också till.